Propozicije za ”1 . Lastin uspon na Ivanščicu 2014.” – BICKLIZAM

U nedjelju, 18. svibnja 2014. godine održat će se MTB rekreativni uspon (HCr) pod nazivom “1. Lastin uspon na Ivanščicu 2014”.

     

                                        BRDSKO-BICIKLISTIČKI REKREATIVNI USPON

Mjesto okupljanja i prijave: Centar Zlatara, gdje će se ujedno obavljati prijava i podjela startnih brojeva. Parkiralište iza trgovine ”Trgocentar”.

Start i cilj:

Start: Centar Zlatara (176mnv)   (46.093029, 16.078145)

Cilj: Vrh Ivanščice (1060mnv)   (46.182337, 16.126866)

Startne pozicije bit će otvorene 30 minuta prije početka uspona za sve kategorije, a na startnu poziciju sudionici moraju doći najkasnije 15 minuta prije starta u tkz. Box.

Predprijave:

Obavezno putem web obrasca na sljedećoj poveznici do subote 17.05.2014. godine do 12,00 sati.

Prilikom prijave sudionici će morati organizatoru uspona ustupiti na korištenje sljedeće osobne podatke :

 • Ime i prezime
 • Adresa
 • Godina rođenja
 • Spol
 • Naziv kluba
 • Kontakt broj
 • E-mail

Odjave prijavljenih natjecatelja moguće su do subote, 17.05.2014. godine do 12,00 sati, na e-mail: info@bk-lastavica.hr

Pregled predprijava bit će objavljen na Facebook stranici Biciklističkog kluba Lastavica, te na službenoj stranici : http://www.bk-lastavica.hr/

Program uspona:

09:00 – 10:45 sati: Prijava sudionika, uplata startnine i podjela startnih brojeva.
10:45 – 11:00 sati: Box – sve kategorije.
11:00 sati: Start.
14:30 sati: Očekivano vrijeme završetka svih natjecatelja.
15:00 sati: Proglašenje pobjednika i podjela nagrada na vrhu Ivanščice u Planinarskom domu.

Kategorije natjecatelja:

Sudionici biciklističkog uspona sudjeluju u četiri kategorije:

 • Muški (iznad 18, 1995. god. i stariji)
 • Žene
 • Djeca (do 15 godina, 1999. god. i mlađi)
 • Mladi (do 18 godina, od 1996. do 1999. god.)

Dobna granica:

Svi sudionici moraju imati minimalno 15 godina na dan utrke. Ukoliko nemaju, ne mogu sudjelovati na usponu bez pismenog odobrenja roditelja.

Startnina:

Startina se uplaćuje na dan uspona, kod podjele startnih brojeva.

Cijena:

 • za natjecatelje u predprijavi: 50,00 kn
 • na dan uspona: 60,00 kn

Startnina uključuje :

 • Pravo startanja na usponu
 • Okrijepa na dvije stanice
 • Obrok i piće nakon uspona
 • Startni broj s vezicama za pričvršćivanje
 • Prijevoz prtljage za sudionike
 • Hitnu medicinsku pomoć u slučaju nezgode na usponu

Nagrade: 

Predviđene su novčane nagrade za prva 3 apsolutna mjesta za muškarce i posebno za žene (300/200/100 kn). Za najbrže vozače u svim kategorijama posebno bit će podijeljene praktične nagrade sponzora i medalje.

 Osvojene nagrade (medalje, novčane nagrade i nagrade sponzora) sudionici mogu preuzeti isključivo osobno na ceremoniji proglašenja pobjednika i dodjeli nagrada.

 

Karta staze:

uspon-staza

Visinski profil staze:

uspon-visinski

Ukupno uvećanje elevacije: 1247m

Poveznica za skidanje staze: http://app.strava.com/activities/114665384

Opis staze : 

Start uspona je u centru Zlatara između crkve i trgovine ”Trgocentar”. Vozi se sjeverno Varaždinskom ulicom, asfaltiranom cestom 500 metara, te se na prvom raskrižju skreće lijevo u ulicu Anke Horvat kojom se vozi 200 metara. U drugoj ulici skreće se desno u Ulicu hrvatskih branitelja koja prolazi pokraj lovačke kuće, te nastavlja makadamskim putem 1 km, koja se spaja sa Ulicom dr. Ante Starčevića. Dolaskom na istu skreće se u desno, te nastavlja 1 km asfaltiranom cestom, gdje se dolazi na raskrižje i nastavlja ravno usponom sve do šume u kojoj se odvijala brdsko biciklistička utrka. Nadalje staza se pruža markiranim i označenim  makadamskim i šumskim putevima 3 km sve do ceste koja vodi iz zaseoka Loborsko Završje. Dolaskom na istu skreće se u desno i nastavlja se spust 800 metara makadamskom cestom do zaseoka Ratkovec, gdje se dolaskom na prvo raskrižje skreće oštro u lijevo, te nastavlja 1,5 km makadamskom cestom sve do predjela zvan Vlaheki. Dolaskom na raskrižje nastavlja se vožnja ravno 2 km poljskim putem, koji vodi do sela Martinščina. Dolaskom na asfaltiranu cestu skreće se u lijevo, vozi se kojih 50 metara, te se odmah skreće na prvom raskrižju u desno i nastavlja se spuštati makadamskim putem 150 metara, do malog potočića, preko kojeg se nastavlja vožnja poljskim putem sve do asfaltirane ceste, kod koje se skreće u lijevo. Nakon toga slijedi uspon cestom 2 km do predjela zvani Gradec, gdje se očekuje prva okrijepna stanica. Nastavlja se vožnja makadamskom cestom do PD ”Majer”, gdje se očekuje druga okrijepna stanica. Od planinarskog doma vožnja se nastavlja 4 km stazom koja se spaja s makadamskom cestom koja vodi iz Prigorca. Dolaskom na istu vozi se desno 3 km po cesti sve do vrha, odnosno planinarskog doma ” Pasarićeva kuća” (1054 m n.v.), gdje je cilj utrke.

Mogućnost promjene rute uspona

Organizator zadržava pravo promjene staza čak i prije samog starta, što može dovesti do toga da rute budu duže ili kraće od previđenih.

Markiranje i označavanje:

Staza će biti označena crnim strelicama na bijelom papiru koje pokazuju smjer kretanja u skladu s tehničkim pravilima, te visećim trakama i trakom na mjestima naglog skretanja.

Također staza će biti označena oznakama udaljenosti do cilja na:

20km, 15 km, 10 km, 5km, 4km, 3km, 2km i 1km.

Dijelovi trase uspona na javnim prometnicama:

 • Trasa uspona će na nekim mjestima prolaziti ili prelaziti javne prometnice koje neće biti zatvorene za promet, ali će biti osigurane sa strane organizatora, kako bi se uspon mogao odvijati sa što većom sigurnošću za sudionike.
 • Tijekom prolaska javnim prometnicama sudionici uspona dužni su se pridržavati prometnih pravila koje nalaže Zakon o sigurnosti prometa na cestama RH.
 • Organizator će u suradnji sa policijom nastojati maksimalno prilagoditi regulaciju prometa potrebama uspona privremenim zatvaranja dijelova ceste, upozoravanja i zaustavljanja ostalih sudionika u prometu, te upozoravanja sudionika uspona na nadolazeća vozila.

Okrijepne stanice: 

Pozicija:                                        Udaljenost:
Martinščina                                      10 km
Planinarski dom ”Majer”         15 km

Organizator osigurava svježu vodu i banane.

Opći propisi:

 • Svi sudionici uspona moraju u svakom trenutku nositi zaštitnu biciklističku kacigu.
 • Sudionici uspona voze na vlastitu odgovornost i organizatori ne odgovaraju za štetu koju vozač nanese sebi ili trećoj osobi.
 • Organizatori se obavezuju osigurati stazu i sve ostale uvjete zaključno do 15,00 sati. Svi sudionici koji budu zaostali na stazi nakon navedenog vremena bit će isključeni iz rezultata.
 • Organizator osigurava pratnju sanitetskog vozila i liječnika.
 • Natjecatelji preuzimanjem startnih brojeva potvrđuju pristanak na uvjete ovih Propozicija, te da će uspon voziti u skladu s njima i poštovati upute organizatora.
 • Organizator zadržava pravo promjene navedenih Propozicija.
 • Uspon će se održati neovisno o meteorološkim uvjetima

Napomena:

 • Obavještavamo sudionike da sačuvaju startne brojeve koje će dobiti prilikom prijave pošto će isti služiti kao bonovi za obrok i piće.
 • S obzirom na to da će se u istoj organizaciji odvijati i nordijsko hodanje do vrha, čija se trasa djelomično poklapa s biciklističkom trasom, molimo sudionike biciklističkog uspona da pripaze  na ostale sudionike koji bi se mogli zateći na stazi te da se drže lijeve strane staze.

Informacije:

www.bk-lastavica.hr

E-mail: info@bk-lastavica.hr

Tel. +385(0)958729943, Ivana Parlov Roksandić

Tel. +385(0)954322024, Luka Špehar

 

Napomena:  S obzirom na to da će se u istoj organizaciji odvijati i biciklistički uspon do vrha, čija se trasa djelomično poklapa sa stazom nordijskog hodanja, molimo sudionike nordijskog hodanja da pripaze  na ostale sudionike koji bi se mogli zateći na stazi te da se drže desne strane staze.

 

Pokrovitelj: 

Krapinsko-zagorska županija

Organizatori utrke:

Grad Zlatar

Općina Lobor

TZ Grada Zlatara

BK Lastavica

DSR Infinitum progresum

Sponzor: 

Giant

 

Ostale informacije:

Planinarski dom Pasarićeva kuća

http://www.hps.hr/info/planinarske-kuce/planinarski-dom-pasariceva-kuca/